Συνταγή για κόλλυβα από το Άγιον Όρος

Συνταγή για κόλλυβα από το Άγιον Όρος. Τα κόλλυβα τα πηγαίνουμε στην Εκκλησία στα μνημόσυνα, αλλά και τα Ψυχοσάββατα.

Κόλλυβα φτιάχνουμε και προς τιμήν των αγίων, την ημέρα της εορτής τους. Στα κόλλυβα αυτά, όμως, δεν σχηματίζουμε πάνω το σημείο του σταυρού, όπως στα κόλλυβα για τους κεκοιμημένους, αλλά συνήθως την εικόνα του αγίου.

Πάμε να δούμε την Αυθεντική Αγιορείτικη συνταγή, χωρίς να περιέχει τα ασημένια κουφέτα.

Υλικά:

  • 1/2 κιλό σιτάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλιά της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι (όχι χυμό)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (μέσα στο ανακάτεμα, δεν έχει σχέση με την κανέλα στο τέλος)
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά
  • άχνη ζάχαρη και κανέλα για την επικάλυψη

  1. Βάζουμε το σιτάρι να μουλιάσει

    Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε το σιτάρι σε μία κατσαρόλα με νερό και ελάχιστο αλάτι, ώστε να μουλιάσει.

  2. Πετάμε το νερό και το ξεπλένουμε

    Το επόμενο πρωί, πετάμε το νερό και με καινούριο νερό το ξεπλένουμε το σιτάρι να φύγει η μαυρίλα. Στην συνέχεια αφού πετάξουμε και αυτό το νερό το ξαναγεμίζουμε και το βάζουμε να βράσει.

  3. Βράσιμο σιταριού

    Βάζουμε το σιτάρι να βράσει για 40 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε σκεπασμένο για 30′ να απορροφήσει τη θερμοκρασία και να φουσκώσει μόνο του χωρίς να σκάσει. Έπειτα το σουρώνουμε καλά με ένα σουρωτήρι.

  4. Στέγνωμα του σιταριού

    Αφού έχουμε σουρώσει καλά το σιτάρι, έπειτα το απλώνουμε πάνω σε μία πετσέτα για να τραβήξει όλο το νερό του.

  5. Ανακάτεμα υλικών

    Φτάνοντας σε αυτό το στάδιο, βάζουμε το σιτάρι και όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη) μέσα σε μία λεκάνη και τα ανακατεύουμε αργά αλλά πολύ καλά.

  6. Απλώνουμε τα κόλλυβα σε πιατέλα

    Αφού τα ανακατέψουμε καλά απλώνουμε τα κόλλυβα στην πιατέλα που θα τα έχουμε, τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και τα πιέζουμε από πάνω ελαφρά για να γίνει ομοιόμορφη η επιφάνεια ώστε να βάλουμε την άχνη. Αφαιρούμε την λαδόκολλα

  7. Σκεπάζουμε με Άχνη

    Αφού τα πιέσουμε ελαφρά για να γίνει ομοιόμορφη η επιφάνεια, τότε αφαιρούμε την λαδόκολα και σκεπάζουμε τα κόλλυβα με άχνη. Αν υπάρχει κόσκινο το χρησιμοποιούμε για να ρίξουμε σιγά – σιγά την άχνη να σκεπάσει τα κόλλυβα ομοιόμορφα παντού. Αλλιώς ρίχνουμε την άχνη πάνω από τα κόλλυβα να καλύψει την επιφάνεια.

  8. Σχήμα επάνω στα κόλλυβα

    Αν τα κόλλυβα είναι για μνημόσυνο ή Τρισάγιο, τότε με κανέλα σχηματίζουμε Σταυρό και ΙΧΝΚ
    Αν είναι για εορτή Αγίου τότε σχηματίζουμε την μορφή του με κανέλα. Υπάρχουν σφραγίδες για κόλλυβα που απλά ρίχνετε κανέλα από πάνω τους και σχηματίζουν από κάτω το σχήμα.

  9. Σχέδιο για κόλλυβα

    Θα βρείτε στο κατάστημα μας ieramoni.gr διαθέσιμες σφραγίδες με σχήματα για κόλλυβα. Ρίχνετε από πάνω την κανέλα και σχηματίζεται από κάτω το σχήμα ή η μορφή των Αγίων.