Συνταγή για πρόσφορο. Υλικά για την Συνταγή
Προσευχή πριν ξεκινήσουμε, κατά το Αθωνικό τυπικό
Στο Άγιον Όρος πριν ξεκινήσουν να ζυμώνουν, ανάβουν ένα καθαρό κερί Αγίας τραπέζης και ο Ιερέας Θυμιατίζει ψέλνοντας το απολυτίκιο του Αγίου Τύχωνα. Έπειτα κατά την ώρα του ζυμώματος, ψάλλουν τους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το κερί πρέπει να καίει μέχρι να βγει από τον Φούρνο το πρόσφορο
Υλικά για την Συνταγή
Δείτε πατώντας εδώ, την απαραίτητη προετοιμασία.
*Δείτε πιο κάτω στο βίντεο, πως να φτιάξετε αμέσως προζύμι αν δεν έχετε
Απο το προηγούμενο βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι όπως και στο ψωμί. Την άλλη μέρα κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το προζύμι.
Διαλύουμε το αλάτι σε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή. Ρίχνουμε το νερό στη λεκάνη και ζυμώνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Μετά σκεπάζουμε με μία πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά. Ξαναζυμώνουμε για 10 λεπτά και ξανασκεπάζουμε για άλλα 10 λεπτά. Ζυμώνουμε τρίτη και τελευταία φορά για 20 λεπτά.
Εκτέλεση της Συνταγής.
Πλάθουμε δύο μπαλίτσες και κολλάμε τη μία πάνω στην άλλη. Στην επάνω μπαλίτσα πατάμε δυνατά τη σφραγίδα. Έτσι σχηματίζεται ένα πρόσφορο.
Κάνουμε το ίδιο, ώσπου να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε τα πρόσφορα σε ταψί αλευρωμένο, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώσπου να φουσκώσουν.
Με ένα ψιλό βελόνι τρυπάμε τα πρόσφορα στις τέσσερις γωνιές της σφραγίδας και στη μέση (επιφανειακά όχι μέχρι κάτω).
Έπειτα τα ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου στο δυνατό.